Lantbruksdjur Nivå 3 (LANT3000X)
Information
- Gå till ämne, Lantbruksdjur
- Poäng: 100
- Gäller från: 2025-07-01
- Senast ändrad: 2024-01-26
- Giltig till: Ej angivet
Läroplan
- Namn: Gymnasieskolan, GY25
- Gäller från: 2025-07-01
- Senast ändrad: Ej angivet
- Grundförfattning: Ej angivet
- Ändringsförfattning: Ej angivet
Om nivån i ämnet
Undervisningen i ämnet lantbruksdjur på nivå 3 ska behandla följande centrala innehåll:
Biologisk grund
- Anatomisk och fysiologisk fördjupning av något djurslag av stor relevans för lantbruket, till exempel nöt.
- Anatomisk och fysiologisk breddning inom ett eller flera andra djurslag, till exempel fjäderfä, gris eller får.
- Rasspecifika produktionsförutsättningar vad gäller till exempel tålighet, tillväxt och foderbehov för valda djur.
- Foderrelaterade störningar.
- Åtgärder för att främja naturliga beteenden, till exempel anpassning av miljö eller foderstat.
- Avelsvärde och typiska markörer för olika djurslag.
- Olika typer av förlossningsproblem.
- Produktionssjukdomar och deras orsaker. Förebyggande åtgärder och behandlingsmetoder.
- Systematiskt smittskyddsarbete: kartläggning, åtgärder och uppföljning.
Arbetsuppgifter
- Yrkesmässigt arbete med uppfödning av lantbruksdjur i olika åldrar samt fördjupad och djurslagsspecifik skötsel inom ett eller flera områden, till exempel, nöt-, fjäderfä-, gris- eller fårproduktion.
- Observationer av djur och djurbesättningar samt identifiering av avvikelser och deras orsaker.
- Effektiv hantering av lantbruksdjur i olika åldrar med utgångspunkt i djurets välfärd.
- Produktionsplanering, dokumentation och rapportering.
- Planering av utfodringsstrategier för lantbruksdjur i olika åldrar med hänsyn tagen till artspecifika och produktionsmässiga faktorer.
- Hygien och smittskyddsrutiner i samband med aktuella arbetsuppgifter.
- Användning av teknisk och digital utrustning inom valda produktionsområden samt kontroll, felsökning och enklare underhåll av teknisk utrustning.
- Kvalitetssäkring och livsmedelssäkerhet i produktionen.
- Försäljning och marknad för olika produkter.
- Upprättande av produktionsplaner och ekonomiska kalkyler.
Arbetsmiljö, säkerhetsfrågor och bestämmelser
- Resurseffektivitet och miljöhänsyn samt frågor om ergonomi, arbetsmiljö och säkerhet i samband med aktuella arbetsuppgifter.
- Tillämpning av lagar och andra bestämmelser som rör valda djurslag och produktionsområden.