Ett annat sätt att se skolverkets uppgifter

Livsmedels- och näringskunskap Nivå 1 (LIVM1000X)

Information

Läroplan

  • Namn: Gymnasieskolan, GY25
  • Gäller från: 2025-07-01
  • Senast ändrad: Ej angivet
  • Grundförfattning: Ej angivet
  • Ändringsförfattning: Ej angivet

Om nivån i ämnet

Undervisningen i ämnet livsmedels- och näringskunskap på nivå 1 ska behandla följande centrala innehåll:

  • Identifiering och kvalitetsbedömning av råvaror och livsmedel i bageri och kök.
  • Näringsämnen som behövs för kroppens uppbyggnad och funktioner. Hur näringsämnen påverkar människors hälsa.
  • Olika led i hanteringen av råvaror och livsmedel, däribland odling, förädling, transport, förvaring och djurhållning.
  • Hur olika tillagningsmetoder och processer påverkar råvarors och livsmedels kvalitet och näringsinnehåll.
  • Kemiska processer i råvaror och livsmedel vid förädling och förvaring.
  • Näringsberäkningar. Hur individers näringsbehov påverkas av olika faktorer.
  • Näringsrekommendationer.
  • Hur måltider kan skapas utifrån näringsrekommendationer och näringsberäkningar.
  • Allergi- och specialkost. Kostrekommendationer för olika näringstillstånd, till exempel för äldre, barn och sjuka.
  • Lagar och andra bestämmelser inom området, till exempel bestämmelser gällande livsmedelstillsatser, märkning och packning.
  • Kostsituationen i Sverige och i andra länder, till exempel undernäring, fetma och resursfördelning.
  • Etik och hållbarhet när det gäller råvaru- och livsmedelshantering samt resurshushållning.
search