Ett annat sätt att se skolverkets uppgifter

Måltid och bransch Nivå 1 (MALT1000X)

Information

Läroplan

  • Namn: Gymnasieskolan, GY25
  • Gäller från: 2025-07-01
  • Senast ändrad: Ej angivet
  • Grundförfattning: Ej angivet
  • Ändringsförfattning: Ej angivet

Om nivån i ämnet

Undervisningen i ämnet måltid och bransch på nivå 1 ska behandla följande centrala innehåll:

  • Branschens olika yrken och hur dessa samverkar.
  • Måltiden som helhetsupplevelse och dess olika delar, däribland mat, dryck, bröd, bakverk, servering och service.
  • Alkoholens effekter och skadeverkningar.
  • Arbetsmiljö och ergonomi.
  • Första hjälpen med HLR (hjärt-lungräddning).
  • Anställningsvillkor, kollektivavtal och arbetsrätt.
  • Hållbarhetsfrågor i branschen.
  • Olika hantverksmetoder med enklare tekniker inom bageri, konditori, matlagning och servering.
  • Grunderna i sensorik.
  • Grunderna i planering, samarbete och organisation.
  • Servicegången.
  • Hantering av vanliga material, maskiner och annan utrustning på ett säkert sätt.
  • Bemötande av kunder och gäster på ett serviceinriktat sätt utifrån olika förutsättningar och behov.
  • Hantering av olika typer av kund- och gästreaktioner på ett serviceinriktat sätt.
  • Presentation och rekommendation av varor och tjänster till kund eller gäst.
  • Livsvillkor för bakterier, svampar och virus.
  • Hantering av livsmedel och råvaror på ett hygieniskt sätt.
  • Livsmedelsburna smittor och förgiftningar.
  • Lagar och andra bestämmelser inom området.
  • Personlig och yrkesmässig hygien.
  • Rengöring av lokaler och utrustning.
  • Förvaringstemperaturer och egenkontroll.
  • Kärntemperaturer.
search