Måltid och bransch Nivå 2 (MALT2000X)
Information
- Gå till ämne, Måltid och bransch
- Poäng: 100
- Gäller från: 2025-07-01
- Senast ändrad: 2024-01-26
- Giltig till: Ej angivet
Läroplan
- Namn: Gymnasieskolan, GY25
- Gäller från: 2025-07-01
- Senast ändrad: Ej angivet
- Grundförfattning: Ej angivet
- Ändringsförfattning: Ej angivet
Om nivån i ämnet
Undervisningen i ämnet måltid och bransch på nivå 2 ska behandla följande centrala innehåll:
- Branschens verksamheter. Drift, organisation, planering, anställningsvillkor och ekonomi.
- Planering av måltider som helhetsupplevelser.
- Alkoholens effekter och konsekvenser samt regler för ansvarsfull alkoholservering.
- Hantverksmetoder med vanliga tekniker inom bageri, konditori, matlagning och servering.
- Grundsmaker och sensorisk metod.
- Planering och organisation av simultana moment inom olika yrkesområden. Samarbete.
- Hantering av material, maskiner och annan utrustning på ett säkert sätt.
- Att samverka med andra i olika servicesituationer på ett ansvarsfullt sätt. Den egna rollen i olika servicesituationer.
- Presentation av produkter och tjänster på ett serviceinriktat sätt.
- Hantering av livsmedel och råvaror efter recept och instruktioner på ett hygieniskt sätt i enlighet med lagar och andra bestämmelser.
- Lagar och andra bestämmelser inom området.
- Hygienrutiner och egenkontroll, däribland HACCP (hazard analysis and critical control points).