Ett annat sätt att se skolverkets uppgifter

Måltid och bransch Nivå 2 (MALT2000X)

Information

Läroplan

  • Namn: Gymnasieskolan, GY25
  • Gäller från: 2025-07-01
  • Senast ändrad: Ej angivet
  • Grundförfattning: Ej angivet
  • Ändringsförfattning: Ej angivet

Om nivån i ämnet

Undervisningen i ämnet måltid och bransch på nivå 2 ska behandla följande centrala innehåll:

  • Branschens verksamheter. Drift, organisation, planering, anställningsvillkor och ekonomi.
  • Planering av måltider som helhetsupplevelser.
  • Alkoholens effekter och konsekvenser samt regler för ansvarsfull alkoholservering.
  • Hantverksmetoder med vanliga tekniker inom bageri, konditori, matlagning och servering.
  • Grundsmaker och sensorisk metod.
  • Planering och organisation av simultana moment inom olika yrkesområden. Samarbete.
  • Hantering av material, maskiner och annan utrustning på ett säkert sätt.
  • Att samverka med andra i olika servicesituationer på ett ansvarsfullt sätt. Den egna rollen i olika servicesituationer.
  • Presentation av produkter och tjänster på ett serviceinriktat sätt.
  • Hantering av livsmedel och råvaror efter recept och instruktioner på ett hygieniskt sätt i enlighet med lagar och andra bestämmelser.
  • Lagar och andra bestämmelser inom området.
  • Hygienrutiner och egenkontroll, däribland HACCP (hazard analysis and critical control points).
search