Ett annat sätt att se skolverkets uppgifter

Matlagning Nivå 4 (MATG4000X)

Information

Läroplan

  • Namn: Gymnasieskolan, GY25
  • Gäller från: 2025-07-01
  • Senast ändrad: Ej angivet
  • Grundförfattning: Ej angivet
  • Ändringsförfattning: Ej angivet

Om nivån i ämnet

Undervisningen i ämnet matlagning på nivå 4 ska behandla följande centrala innehåll:

  • Helheten i restaurangens organisation. Övergripande planering av arbetsuppgifterna, däribland att skriva en mise en place-lista eller motsvarande för att organisera och strukturera matlagningsmoment och förstå situationens krav.
  • Hantering av ett flertal beställningar från olika bord.
  • Etiska, miljömässiga och ekonomiska val i arbetet.
  • Krav på näringsriktighet vid matlagning i offentliga kök. Svenska näringsrekommendationer.
  • Näringsberäkningar av måltider. Näringsberäkningsprogram.
  • Vanligt förekommande allergi- och specialkost vid matlagning i offentliga kök.
  • Matlagning och arrangemang utifrån traditioner, teman eller koncept, till exempel klassiska och vanligt förekommande högtider, ceremoniella måltider eller tematisk matlagning.
  • Metoder och arbetssätt i storkök.
  • Arbete med flera simultana moment.
  • Klassiska och nyskapande maträtter i både restaurang och storkök.
  • Matlagning av rätter med flera olika komponenter utifrån givna tidsramar.
  • Olika estetiska upplägg på tallrik.
  • Lagar och andra bestämmelser för yrkesmässigt arbete samt utförande och uppföljning av egenkontroll.
  • Säkerhet och ergonomi i arbetet.
  • Service, kommunikation och bemötande i samarbete med andra för att skapa en positiv helhetsupplevelse runt måltiden.
search