Ett annat sätt att se skolverkets uppgifter

Matlagning Nivå 5 (MATG5000X)

Information

Läroplan

  • Namn: Gymnasieskolan, GY25
  • Gäller från: 2025-07-01
  • Senast ändrad: Ej angivet
  • Grundförfattning: Ej angivet
  • Ändringsförfattning: Ej angivet

Om nivån i ämnet

Undervisningen i ämnet matlagning på nivå 5 ska behandla följande centrala innehåll:

  • Yrkesmässig planering och organisering av restaurangarbete. Långsiktig planering, däribland beställning av råvaror.
  • Etiska, miljömässiga och ekonomiska val i arbetet.
  • Matlagning och arrangemang utifrån trender, teman eller koncept.
  • Arbete med flera simultana moment med hänsyn till tempo, flöde och svinn.
  • Yrkesmässig matlagning i restaurang och storkök med hänsyn till tidsramar, beställningar och gästens önskemål.
  • Avancerade matlagningsmetoder, däribland sous vide, rökning, torkning och fermentering.
  • Skapande av avancerade maträtter och anrättningar under yrkesmässiga former, däribland avsmakningsmenyer.
  • Kreativt framtagande av recept, matsedlar och menyer för olika typer av specialkost.
  • Yrkesmässig tillagning av specialkost.
  • Lagar och andra bestämmelser för yrkesmässigt arbete samt yrkesmässigt utförande och uppföljning av egenkontroll.
  • Säkerhet och ergonomi i arbetet.
  • Service och bemötande på ett yrkesmässigt sätt samt konstruktiv kommunikation och hantering av klagomål.
search