Persontransporter – sjuktransport Nivå 1 (PERT1000X)
Information
- Gå till ämne, Persontransporter – sjuktransport
- Poäng: 100
- Gäller från: 2025-07-01
- Senast ändrad: 2024-02-06
- Giltig till: Ej angivet
Läroplan
- Namn: Gymnasieskolan, GY25
- Gäller från: 2025-07-01
- Senast ändrad: Ej angivet
- Grundförfattning: Ej angivet
- Ändringsförfattning: Ej angivet
Om nivån i ämnet
Undervisningen i ämnet persontransporter – sjuktransport på nivå 1 ska behandla följande centrala innehåll:
- Olika typer av sjuktransporter och betydelsen transporterna har i samhället samt de krav som ställs på förare och fordon i samband med transporterna.
- Hur hållbara yrkesmässiga sjuktransporter kan planeras och genomföras med hänsyn till säkerhet, kvalitet, ekonomi och miljö samt enskilda passagerares särskilda behov.
- Metoder för säker på- och avstigning för passagerare utifrån deras olika behov och rådande trafiksituation.
- Metoder för säker användning av kommunikations- och mediautrustning.
- Transportadministrativa system och betalsystem samt transportledningens funktion och betydelse.
- Olika typer av fordon som används för sjuktransporter samt deras uppbyggnad och funktion.
- Metoder för funktions- och säkerhetskontroll samt vård och enklare underhåll av fordon och tillhörande utrustningar som används för sjuktransporter.
- Metoder för god service, god kommunikation och gott kundbemötande samt för hantering av klagomål.
- Metoder för branschetiskt bemötande och yrkesmässigt förhållningssätt till passagerare, däribland yrkesmässigt förhållningssätt till passagerarens integritet.
- Rutiner för omhändertagande av passagerare med särskilda behov och av personer som uppvisar symtom på sjukdom.
- Metoder för säker körning av passagerare samt handlingsalternativ vid olyckor och nödsituationer, däribland första hjälpen med HLR (hjärt-lungräddning).
- Hur förebyggande åtgärder kan vidtas vid olika sjukdomstillstånd hos passagerare samt hur symboler, märken och id-kort för olika sjukdomar tolkas.
- Olika hot- och våldssituationer samt hur de kan förebyggas och hanteras.
- Ergonomi och rutiner för god arbetsmiljö och vid lastning och lossning av gods samt i samband med transport av passagerare med särskilda behov, däribland av rullstolsburna och bårburna passagerare.
- Körning och manövrering av fordon för sjuktransporter i olika trafiksituationer, varierande trafikmiljöer och under olika trafikförhållanden.
- Genomförande av funktions- och säkerhetskontroll samt vård och enklare underhåll av fordon och tillhörande utrustningar som används för sjuktransporter.
- Planering av färdvägar för effektiv körning med hänsyn till olika trafikmiljöer, transportavstånd och enskilda passagerares särskilda behov samt planering för säker på- och avstigning.
- Användning av olika informationssystem i samband med sjuktransporter.
- Service och gott kundbemötande samt anpassning av språk till olika situationer och mottagare vid körning i verklighetsnära situationer.
- Säkerhetsmedvetet och miljö- och kvalitetsmässigt arbete såväl självständigt som tillsammans med andra i enlighet med rutiner, lagar och andra bestämmelser samt för att förhindra person- och egendomsskador.