Ett annat sätt att se skolverkets uppgifter

Samisk mat och matkultur Nivå 1 (SAMI1000X)

Information

Läroplan

  • Namn: Gymnasieskolan, GY25
  • Gäller från: 2025-07-01
  • Senast ändrad: Ej angivet
  • Grundförfattning: Ej angivet
  • Ändringsförfattning: Ej angivet

Om nivån i ämnet

Undervisningen i ämnet samisk mat och matkultur på nivå 1 ska behandla följande centrala innehåll:

  • Traditionella och nutida metoder för tillvaratagande av råvaror och matlagning.
  • Traditionell arbetsfördelning och andra traditioner inom samisk mat och måltidskultur.
  • Den ömsesidiga påverkan mellan samisk matkultur och andra kulturer.
  • Renens styckningsdetaljer och deras användningsområden.
  • Hantering, förvaring och förädling av renkött och andra råvaror.
  • Smakmässiga och ekonomiska konsekvenser av hur råvaror behandlas och förvaras.
  • Redskap, maskiner och annan utrustning som har använts och fortfarande används inom samisk matkultur. Hur de används, hanteras och vårdas på ett säkert sätt.
  • Planering och organisation av matlagning och relaterade arbetsuppgifter.
  • Utformning av menyer med samisk matkultur som grund.
  • Presentation av och information om samisk traditionell och samtida matkultur med anpassning till målgrupp och situation.
  • Utvärdering av arbetsprocess och resultat.
  • Hygien och dagliga hygienrutiner, till exempel rengöring av arbetsytor och redskap.
  • Ergonomi i det egna arbetet samt ergonomiska riskfaktorer.
  • Arbetsmiljö och säkerhet samt lagar och andra bestämmelser inom området.
  • Interaktion och kommunikation i samarbeten med andra.
  • Samisk terminologi inom området.
search