Samisk mat och matkultur Nivå 1 (SAMI1000X)
Information
- Gå till ämne, Samisk mat och matkultur
- Poäng: 100
- Gäller från: 2025-07-01
- Senast ändrad: 2024-03-19
- Giltig till: Ej angivet
Läroplan
- Namn: Gymnasieskolan, GY25
- Gäller från: 2025-07-01
- Senast ändrad: Ej angivet
- Grundförfattning: Ej angivet
- Ändringsförfattning: Ej angivet
Om nivån i ämnet
Undervisningen i ämnet samisk mat och matkultur på nivå 1 ska behandla följande centrala innehåll:
- Traditionella och nutida metoder för tillvaratagande av råvaror och matlagning.
- Traditionell arbetsfördelning och andra traditioner inom samisk mat och måltidskultur.
- Den ömsesidiga påverkan mellan samisk matkultur och andra kulturer.
- Renens styckningsdetaljer och deras användningsområden.
- Hantering, förvaring och förädling av renkött och andra råvaror.
- Smakmässiga och ekonomiska konsekvenser av hur råvaror behandlas och förvaras.
- Redskap, maskiner och annan utrustning som har använts och fortfarande används inom samisk matkultur. Hur de används, hanteras och vårdas på ett säkert sätt.
- Planering och organisation av matlagning och relaterade arbetsuppgifter.
- Utformning av menyer med samisk matkultur som grund.
- Presentation av och information om samisk traditionell och samtida matkultur med anpassning till målgrupp och situation.
- Utvärdering av arbetsprocess och resultat.
- Hygien och dagliga hygienrutiner, till exempel rengöring av arbetsytor och redskap.
- Ergonomi i det egna arbetet samt ergonomiska riskfaktorer.
- Arbetsmiljö och säkerhet samt lagar och andra bestämmelser inom området.
- Interaktion och kommunikation i samarbeten med andra.
- Samisk terminologi inom området.