Ett annat sätt att se skolverkets uppgifter

Servering Nivå 1 (SERR1000X)

Information

Läroplan

  • Namn: Gymnasieskolan, GY25
  • Gäller från: 2025-07-01
  • Senast ändrad: Ej angivet
  • Grundförfattning: Ej angivet
  • Ändringsförfattning: Ej angivet

Om nivån i ämnet

Undervisningen i ämnet servering på nivå 1 ska behandla följande centrala innehåll:

  • Förberedelse inför servering, däribland iordningställande av matsal efter givna instruktioner.
  • Vanliga mat- och dryckesmenyer.
  • Utformning av enklare menyer utifrån anvisningar.
  • Allergi- och specialkost samt olika kostval.
  • Enklare servering av mat samt av varma och kalla drycker.
  • Enklare dukningar och dekorationer utifrån givna instruktioner.
  • Utrustning och material vid serveringsarbete.
  • Enklare kassahantering och betalningsmoment.
  • Grundläggande gästbemötande samt hur mat och dryck kan presenteras på ett enkelt sätt.
  • Grundläggande fackspråk.
  • Samarbete och kommunikation vid servering.
  • Lagar och andra bestämmelser inom området, däribland arbetsmiljölagen och livsmedelslagen.
  • Alkoholservering.
  • Säkerhet och ergonomi i arbetet.
  • Hållbarhets- och miljömärkningar.
  • Vanliga kalla och varma drycker, däribland vin, öl, spritdrycker och alkoholfria drycker. Deras karaktär utifrån grundsmakerna. Provningsmetoder.
search