Ett annat sätt att se skolverkets uppgifter

Servering Nivå 2 (SERR2000X)

Information

Läroplan

  • Namn: Gymnasieskolan, GY25
  • Gäller från: 2025-07-01
  • Senast ändrad: Ej angivet
  • Grundförfattning: Ej angivet
  • Ändringsförfattning: Ej angivet

Om nivån i ämnet

Undervisningen i ämnet servering på nivå 2 ska behandla följande centrala innehåll:

  • Förberedelse inför servering, däribland iordningställande av matsal anpassat till olika serveringssätt.
  • Mat- och dryckesmenyers uppbyggnad.
  • Utformning av enklare menyer, till exempel efter säsong eller tillgång på råvaror.
  • Anpassning av måltid till allergier och önskemål om specialkost och andra kostval.
  • Etiska och miljömässiga frågor som rör mat och dryck.
  • Servering av mat samt av kalla och varma drycker.
  • Vanliga dukningar och dekorationer.
  • Vanligt förekommande kassahantering och betalningsmoment.
  • Gästbemötande. Hur mat och dryck kan presenteras på ett säljande sätt.
  • Samarbete och kommunikation i arbetet.
  • Lagar och andra bestämmelser inom området, däribland arbetsmiljölagen och alkohollagen.
  • Säkerhet och ergonomi i arbetet.
  • Vanliga kalla och varma drycker, deras karaktär, tillverkning och användning.
search