Ett annat sätt att se skolverkets uppgifter

Servering Nivå 3 (SERR3000X)

Information

Läroplan

  • Namn: Gymnasieskolan, GY25
  • Gäller från: 2025-07-01
  • Senast ändrad: Ej angivet
  • Grundförfattning: Ej angivet
  • Ändringsförfattning: Ej angivet

Om nivån i ämnet

Undervisningen i ämnet servering på nivå 3 ska behandla följande centrala innehåll:

  • Förberedelse inför servering, däribland iordningställande av matsal. Dukning efter situationens krav och för att skapa en inbjudande måltidsmiljö.
  • Mat- och dryckesmenyers uppbyggnad ur ett historiskt och nutida perspektiv.
  • Utformning av menyer anpassade för situationens krav, däribland ekonomisk och ekologisk hållbarhet samt efter säsong och tillfälle.
  • Anpassning av måltid till allergier och önskemål om specialkost och andra kostval.
  • Etiska och miljömässiga frågor som rör livsmedel och livsmedelshantering.
  • Vanligt förekommande serveringsarbete, däribland tallriksservering, fatservering och bufféservering.
  • Serveringsmetoder för olika måltidsdrycker, däribland vin, öl och spritdrycker.
  • Kassahantering och betalningsmoment utifrån situationens krav.
  • Säljande presentation av mat och dryck till gäst.
  • Hur gästfrågor kan hanteras samt hur bemötandet av gästen kan påverka försäljningen.
  • Samarbete och kommunikation i arbetet.
  • Lagar och andra bestämmelser inom området.
  • Säkerhet och ergonomi i arbetet.
  • Nyanser i olika dryckers karaktär och hur dessa kan beskrivas.
  • Historia, tradition och trender vad gäller drycker.
search