Ett annat sätt att se skolverkets uppgifter

Servering Nivå 4 (SERR4000X)

Information

Läroplan

  • Namn: Gymnasieskolan, GY25
  • Gäller från: 2025-07-01
  • Senast ändrad: Ej angivet
  • Grundförfattning: Ej angivet
  • Ändringsförfattning: Ej angivet

Om nivån i ämnet

Undervisningen i ämnet servering på nivå 4 ska behandla följande centrala innehåll:

  • Förberedelse inför servering, däribland iordningställande av matsal anpassat till gästantal, tidsramar och personalförutsättningar.
  • Dukning efter tema, koncept och beställningsarrangemang.
  • Utformning av en inbjudande måltidsmiljö anpassad till situationens krav.
  • Mat- och dryckesmenyer för restaurang och beställningsarrangemang, däribland prissättning.
  • Utformning av matsedel till beställningsarrangemang, till exempel utifrån traditioner, trender och teman med hänsyn tagen till ekonomiska och ekologiska aspekter.
  • Anpassning av måltid till allergier samt önskemål om specialkost och andra kostval.
  • Etiska, miljömässiga och ekonomiska val i arbetet.
  • Serveringsarbete, däribland uppläggning och servering framför gäst utifrån situationens krav.
  • Kassahantering och betalningsmoment utifrån situationens krav samt kassaredovisning.
  • Serviceinriktat gästbemötande samt säljande presentation av mat och dryck till gäst utifrån situationens krav.
  • Samarbete och kommunikation i arbetet.
  • Lagar och andra bestämmelser inom området.
  • Säkerhet och ergonomi i arbetet.
  • Olika dryckers karaktär i kombination med mat utifrån sensorik.
  • Några drycker, deras historiska utveckling och betydelse i dag.
  • Fördjupning inom dryckesområdet, till exempel avseende kaffe, öl, champagne, barteknik eller vinprovning.
search