Servering Nivå 4 (SERR4000X)
Information
- Gå till ämne, Servering
- Poäng: 200
- Gäller från: 2025-07-01
- Senast ändrad: 2024-02-06
- Giltig till: Ej angivet
Läroplan
- Namn: Gymnasieskolan, GY25
- Gäller från: 2025-07-01
- Senast ändrad: Ej angivet
- Grundförfattning: Ej angivet
- Ändringsförfattning: Ej angivet
Om nivån i ämnet
Undervisningen i ämnet servering på nivå 4 ska behandla följande centrala innehåll:
- Förberedelse inför servering, däribland iordningställande av matsal anpassat till gästantal, tidsramar och personalförutsättningar.
- Dukning efter tema, koncept och beställningsarrangemang.
- Utformning av en inbjudande måltidsmiljö anpassad till situationens krav.
- Mat- och dryckesmenyer för restaurang och beställningsarrangemang, däribland prissättning.
- Utformning av matsedel till beställningsarrangemang, till exempel utifrån traditioner, trender och teman med hänsyn tagen till ekonomiska och ekologiska aspekter.
- Anpassning av måltid till allergier samt önskemål om specialkost och andra kostval.
- Etiska, miljömässiga och ekonomiska val i arbetet.
- Serveringsarbete, däribland uppläggning och servering framför gäst utifrån situationens krav.
- Kassahantering och betalningsmoment utifrån situationens krav samt kassaredovisning.
- Serviceinriktat gästbemötande samt säljande presentation av mat och dryck till gäst utifrån situationens krav.
- Samarbete och kommunikation i arbetet.
- Lagar och andra bestämmelser inom området.
- Säkerhet och ergonomi i arbetet.
- Olika dryckers karaktär i kombination med mat utifrån sensorik.
- Några drycker, deras historiska utveckling och betydelse i dag.
- Fördjupning inom dryckesområdet, till exempel avseende kaffe, öl, champagne, barteknik eller vinprovning.