Ett annat sätt att se skolverkets uppgifter

Servering Nivå 5 (SERR5000X)

Information

Läroplan

  • Namn: Gymnasieskolan, GY25
  • Gäller från: 2025-07-01
  • Senast ändrad: Ej angivet
  • Grundförfattning: Ej angivet
  • Ändringsförfattning: Ej angivet

Om nivån i ämnet

Undervisningen i ämnet servering på nivå 5 ska behandla följande centrala innehåll:

  • Yrkesmässig förberedelse inför servering, däribland iordningställande av matsal.
  • Olika sätt att skapa en helhetsupplevelse för gästen.
  • Hur måltidsmiljö kan skapas på ett yrkesmässigt sätt och hur den kan påverka restaurangens försäljning.
  • Yrkesmässig planering av mat- och dryckesmenyer samt utformning av menyer för offerter med hänsyn till ekonomisk och ekologisk hållbarhet.
  • Anpassning av måltid till allergier och önskemål om specialkost och andra kostval.
  • Yrkesmässig servering. Simultana moment kopplade till utsatta tidsramar.
  • Traditionella och moderna matsalshantverk.
  • Vanligt förekommande hantverksmässiga metoder vid servering och hantering av drycker, däribland dekantering.
  • Dukning till fest, ceremoniella måltider, högtider och tematiska beställningsarrangemang.
  • Yrkesmässig hantering av kassasystem och olika betalningsmoment samt kassaredovisning.
  • Yrkesmässigt gästbemötande och yrkesmässig presentation av mat och dryck.
  • Serviceinriktad och säljande kommunikation med gäst.
  • Yrkesmässig försäljning och merförsäljning.
  • Samarbete och kommunikation i arbetet.
  • Lagar och andra bestämmelser inom området.
  • Säkerhet och ergonomi i arbetet.
  • Alkoholens konsekvenser och skadeverkningar. Ansvarsfull alkoholservering.
  • Fördjupad beskrivning av dryckers karaktär utifrån sensorik. Hur olika drycker kan kombineras med mat. Hur ursprung och tillverkning påverkar dryckers karaktär. Rådgivning vid dryckesval.
  • Fördjupning inom dryckesområdet, till exempel avseende kaffe, öl, champagne, barteknik eller vinprovning.
search