Ett annat sätt att se skolverkets uppgifter

Styckning Nivå 2 (STYK2000X)

Information

Läroplan

  • Namn: Gymnasieskolan, GY25
  • Gäller från: 2025-07-01
  • Senast ändrad: Ej angivet
  • Grundförfattning: Ej angivet
  • Ändringsförfattning: Ej angivet

Om nivån i ämnet

Undervisningen i ämnet styckning på nivå 2 ska behandla följande centrala innehåll:

  • Anatomi med betoning på gris, lamm, nöt och kalv.
  • Styckningsdetaljernas och de olika sorteringarnas användningsområden vid förädling och tillagning.
  • Styckningskvalitet och normer för styckningsdetaljer.
  • Planering och organisering av arbetet. Etiska, miljömässiga och ekonomiska val i arbetet.
  • Styckningskalkyler.
  • Viktiga hållbarhetsaspekter i yrket.
  • Styckning, nedskärning och sortering av gris, lamm, nöt och kalv, till exempel i styckningslokal, slakteri eller gårdsbutik.
  • Metoder och tekniker vid hängande och liggande styckning.
  • Hantering och förvaring av råvaror.
  • Val och vård av utrustning.
  • Förpackningsmaterial, paketering och märkning av produkter.
  • Lagar och andra bestämmelser inom området, däribland livsmedelslagen.
  • Ergonomiska och säkra arbetssätt.
  • Hygienrutiner och egenkontroll.
  • Samarbete och kommunikation i arbetet.
search