Styckning Nivå 2 (STYK2000X)
Information
- Gå till ämne, Styckning
- Poäng: 200
- Gäller från: 2025-07-01
- Senast ändrad: 2024-02-06
- Giltig till: Ej angivet
Läroplan
- Namn: Gymnasieskolan, GY25
- Gäller från: 2025-07-01
- Senast ändrad: Ej angivet
- Grundförfattning: Ej angivet
- Ändringsförfattning: Ej angivet
Om nivån i ämnet
Undervisningen i ämnet styckning på nivå 2 ska behandla följande centrala innehåll:
- Anatomi med betoning på gris, lamm, nöt och kalv.
- Styckningsdetaljernas och de olika sorteringarnas användningsområden vid förädling och tillagning.
- Styckningskvalitet och normer för styckningsdetaljer.
- Planering och organisering av arbetet. Etiska, miljömässiga och ekonomiska val i arbetet.
- Styckningskalkyler.
- Viktiga hållbarhetsaspekter i yrket.
- Styckning, nedskärning och sortering av gris, lamm, nöt och kalv, till exempel i styckningslokal, slakteri eller gårdsbutik.
- Metoder och tekniker vid hängande och liggande styckning.
- Hantering och förvaring av råvaror.
- Val och vård av utrustning.
- Förpackningsmaterial, paketering och märkning av produkter.
- Lagar och andra bestämmelser inom området, däribland livsmedelslagen.
- Ergonomiska och säkra arbetssätt.
- Hygienrutiner och egenkontroll.
- Samarbete och kommunikation i arbetet.