Underhåll – elteknik Nivå 3 (UNDH3000X)
Information
- Gå till ämne, Underhåll – elteknik
- Poäng: 100
- Gäller från: 2025-07-01
- Senast ändrad: 2024-02-06
- Giltig till: Ej angivet
Läroplan
- Namn: Gymnasieskolan, GY25
- Gäller från: 2025-07-01
- Senast ändrad: Ej angivet
- Grundförfattning: Ej angivet
- Ändringsförfattning: Ej angivet
Om nivån i ämnet
Undervisningen i ämnet underhåll – elteknik på nivå 3 ska behandla följande centrala innehåll:
El- och automationsteknik
- Elektriska och mekaniska beräkningar, mätningar, samband och simuleringar, till exempel gällande faskompensering, övertoner, vinkelfrekvens och moment.
- Uppbyggnad och funktion av komplexa mekatroniska system, till exempel för tillämpningar inom industriella servosystem eller robotteknik.
- Ritningar och scheman med fokus på el-, krets- och logikscheman.
- PLC-teknik.
Installation och underhåll
- Uppbyggnad och programhantering samt installation, intrimning och driftsättning av utrustning med användning av fältbussar.
- Förebyggande och avhjälpande underhåll i system med sammansatta mekatroniska utrustningar, däribland avställning, återställning och provning av system.
- Installation, skötsel, felsökning, underhåll och funktionsprovning, däribland av något mekatroniskt system med återkoppling av signaler från olika typer av enheter i rörelse, till exempel inom robotceller eller elmaskiner och drivsystem.
- Planering och dokumentation av eget arbete.
- Tolkning och användning av teknisk dokumentation samt informationsteknik som stöd vid installation och underhåll av sammansatta mekatroniska system.
Säkerhet och kommunikation
- Arbete i enlighet med lagar och andra bestämmelser inom området, däribland anläggningsspecifika föreskrifter och standarder inom person-, el- och maskinsäkerhet samt arbetsmiljö.
- Arbete i enlighet med lagar och andra bestämmelser som gäller installation, drift, skötsel och underhåll av olika typer av anläggningar samt elektrisk utrustning med fokus på elsäkerhetsarbete och ansvar i komplexa system.
- Tillämpning av arbetsmetoder för struktur, ordning och effektiv arbetsmiljö för olika arbetsprocesser på arbetsplatsen.
- Kommunikation och samverkan inom och mellan olika yrkesgrupper för planering av underhållsarbete.
- Fackspråk inom yrket för att utvärdera och analysera arbetsprocesser och resultat samt för att resonera om förbättringar i arbetsprocessen.