Sällskapsdjur (SALL)
Information
- Ämneskategori: Yrkesämnen
- Gäller från: 2025-07-01
- Senast ändrad: 2024-01-26
- Giltig till: Ej angivet
Läroplan
- Namn: Gymnasieskolan, GY25
- Gäller från: 2025-07-01
- Senast ändrad: Ej angivet
- Grundförfattning: Ej angivet
- Ändringsförfattning: Ej angivet
Om ämnet
Ämnet sällskapsdjur omfattar ett brett spektrum av djurarter och behandlar skötsel av sällskapsdjur och dess vistelsemiljöer. Det ökade intresset för djur i olika sammanhang skapar nya verksamhetsområden och arbetstillfällen. Centralt i ämnet är hantering av sällskapsdjur, djurens behov, djuretik samt lagar och andra bestämmelser som reglerar yrkesmässigt arbete med sällskapsdjur.
Undervisningen i ämnet sällskapsdjur ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper för yrkesarbete med sällskapsdjur. Den ska leda till att eleverna utvecklar förmåga att sköta och hantera olika arter av sällskapsdjur på ett etiskt och säkert sätt med utgångspunkt i djurens behov och verksamhetens krav. Den ska också bidra till att eleverna utvecklar ansvarskänsla och förmåga att ta ställning i etiska frågor som rör djurens hälsa och välfärd.
Genom undervisningen ska eleverna ges möjlighet att utveckla kunskaper om olika arter och raser av sällskapsdjur samt deras biologi. Eleverna ska också ges möjlighet att diskutera djurens betydelse för människan och för olika verksamheter. Undervisningen ska därigenom bidra till att eleverna utvecklar förståelse av samspelet mellan människa och djur.
I undervisningen ska eleverna ges möjlighet att observera och tolka sällskapsdjurs utseende, rörelse och beteende och bedöma djurets utveckling och välmående. Eleverna ska därigenom ges möjlighet att utveckla ansvarskänsla och ett gott djuröga. I detta ingår att se och förstå hur djuren mår och vad de behöver. Undervisningen ska bidra till att eleverna utvecklar kunskaper om näringsfysiologi och förmåga att utfodra djur med utgångspunkt i artspecifika och individuella behov. Eleverna ska också ges möjlighet att utveckla förmåga att planera och utvärdera sitt arbete samt att sköta djur med utgångspunkt i djurets behov och naturliga beteende med vetenskapligt beprövade metoder som grund. Vidare ska eleverna ges möjlighet att utveckla förmåga att använda de redskap och tekniska hjälpmedel som förekommer inom området. Eleverna ska ges möjlighet att utveckla förmåga att följa fasta rutiner och ta ansvar i arbetet med djur samt kunskaper om foder och foderhantering. Genom undervisningen ska eleverna ges möjlighet att utveckla kunskaper om hur skador och sjukdomar hos djur förebyggs samt hur påverkan på miljön kan minimeras. Undervisningen ska dessutom bidra till att eleverna utvecklar kunskaper om lagar och andra bestämmelser som gäller i samband med yrkesmässigt arbete med sällskapsdjur.
Genom praktiska övningar i undervisningen ska eleverna ges möjlighet att utveckla förmåga att hantera och sköta sällskapsdjur och vistelsemiljöer samt tekniska hjälpmedel. Genom praktiskt arbete och fältstudier i olika djurmiljöer ska eleverna ges möjlighet att följa djurs utveckling, hälsa och välbefinnande. Genom observationer och fältstudier ska eleverna ges möjlighet att utveckla kunskaper om etologi.
Undervisningen i ämnet sällskapsdjur ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:
- Kunskaper om olika arter och raser av sällskapsdjur samt deras biologi och livscykler.
- Förmåga att observera och tolka olika djurs utveckling, rörelse, utseende och beteende.
- Förmåga att utfodra djur med utgångspunkt i deras näringsbehov.
- Förmåga att sköta och hantera djur på ett etiskt och säkert sätt samt utifrån djurens behov och verksamhetens krav.
- Förmåga att arbeta hållbart och smittförebyggande samt i enlighet med lagar och andra bestämmelser som gäller yrkesmässigt arbete med sällskapsdjur.
Nivåer i ämnet sällskapsdjur
- Nivå 1, 200 poäng.
- Nivå 2, 100 poäng, som bygger på nivå 1.
Nivåer i ämnet
Namn | Kod | Poäng |
---|---|---|
Sällskapsdjur Nivå 1 | SALL1000X | 200 |
Sällskapsdjur Nivå 2 | SALL2000X | 100 |
Visar träffar 1 - 2 |