Eurytmi 2 (EUREUR02)
Information
- Gå till ämne, Eurytmi
- Poäng: 100
- Gäller från: 2022-07-01
- Senast ändrad: 2022-05-27
- Giltig till: Ej angivet
Om kursen
Undervisningen i kursen ska behandla följande centrala innehåll:
- Den egna rörelseförmågan i relation till lexikala språkliga och musikaliska rörelser och gester med betoning på arbetsprocesser och framförande.
- Metrik: rytm, rim, assonans.
- Tonarter: dur, moll, dissonans.
- Spatial orientering i ömsesidigt rörelseflöde.
- Gestaltningstekniker.
- Samarbete med andra och interaktion i arbetsprocesser med koreografiska formationer och formförvandlingar.
- Skapande i arbetsprocesser med betoning på egna idéer och intentioner, iakttagelser och uttrycksmöjligheter.
- Scenisk framställning.
- Etiska förhållningssätt, arbetsmiljöfrågor och lagar om upphovsrätt.
- Yrkesroller och funktioner: eurytmist, eurytmilärare, recitatör, musiker, ljussättare, kostymdesigner och producent.
- Reflektion över arbetsprocesser.
- Termer och begrepp inom eurytmi.
Betygskriterier
Betyget E
Eleven utför med viss säkerhet individuell gestaltning av samtliga lexikala ljudgester och tongester, med uttryck för respektive gesters rörelse, känsla och karaktär. Dessutom utför eleven med viss säkerhet gestaltning av tankemässig, känslomässig och viljemässig gestik och koreografi i rörliga formationer både individuellt och i samarbete med andra.
Eleven gestaltar med viss säkerhet lexikala, språkliga och musikaliska skillnader genom att använda gestaltningstekniker för dur och moll, harmoni och dissonans, liksom för takt, rytm, melodi och intervall samt för rim, versmått och assonans, dynamiska hållningar och koreografiska strukturer. Eleven utför egna kombinationer av några ljudgester och tongester. Dessutom identifierar eleven och ger enkla förslag på förbättringar av lexikala gester och koreografiska formelement som andra använder.
Eleven omsätter instruktioner i motsvarande rörelser och gester och motiverar översiktligt sina val med hänsyn till arbetsprocessens resultat. Dessutom gör eleven enkla jämförelser av språkliga ljudföljder och innebörder med hänsyn till konstnärliga uttryckssätt.
Eleven deltar i skapande arbetsprocesser med tillfredsställande resultat. Detta gör eleven genom att formulera enkla iakttagelser med några korrekta begrepp, ge enkla förslag på lösningar av problem samt genom att göra enkla jämförelser i gemensamma resonemang och experiment med rörelser och gester. Individuellt liksom i samarbete med andra ger eleven enkla förslag till koreografiska lösningar. Eleven anpassar sitt rörelsemönster i relation till recitation, musik och gruppens rörelsedynamik genom att föregripa rörelseförlopp med viss säkerhet så att gestik och förflyttning börjar i tid.
Eleven slutför delar av arbetsprocesserna på egen hand och gör en enkel förberedelse inför gemensamt arbete. Eleven ger enkla förslag på hur gestaltningstekniker kan användas.
Eleven orienterar sig i tid och rum med viss säkerhet och trygghet samt följer med i och leder enkla rörliga gruppformationer vid scenisk framställning. Dessutom gestaltar eleven med viss säkerhet gester och rörelsemönster med sammanhängande flöde och dynamik och med tillfredsställande resultat.
Eleven diskuterar översiktligt arbetsprocesser och yrkesrollers huvudsakliga arbetsområden, funktioner och samverkan. Dessutom redogör eleven översiktligt för etiska förhållningssätt samt för enkla resonemang om etiska hänsyn till andra medaktörer. I diskussioner och redogörelser använder eleven med viss säkerhet adekvata begrepp.
Betyget D
Elevens kunskaper bedöms sammantaget vara mellan C och E.
Betyget C
Eleven utför med viss säkerhet individuell gestaltning av samtliga lexikala ljudgester och tongester, med systematiska uttryck för respektive gesters rörelse, känsla och karaktär. Dessutom utför eleven med viss säkerhet gestaltning av tankemässig, känslomässig och viljemässig gestik och koreografi i rörliga formationer både individuellt och i samarbete med andra, samt förändrar sin gestaltning i proportion till ledsagande recitation och musik.
Eleven gestaltar med viss säkerhet lexikala språkliga och musikaliska skillnader genom att använda och utveckla gestaltningstekniker för dur och moll, harmoni och dissonans, liksom för takt, rytm, melodi och intervall samt för rim, versmått och assonans, dynamiska hållningar och koreografiska strukturer. Eleven utför egna kombinationer av några ljudgester och tongester. Dessutom identifierar eleven och ger välgrundade förslag på förbättringar av lexikala gester och koreografiska formelement som andra använder.
Eleven omsätter instruktioner i motsvarande rörelser och gester och motiverar utförligt sina val med hänsyn till arbetsprocessens resultat. Dessutom gör eleven välgrundade jämförelser av språkliga ljudföljder och innebörder med hänsyn till konstnärliga uttryckssätt.
Eleven deltar i skapande arbetsprocesser med tillfredsställande resultat. Detta gör eleven genom att formulera välgrundade iakttagelser med några korrekta begrepp, ge välgrundade förslag på lösningar av problem samt genom att göra välgrundade jämförelser i gemensamma resonemang och experiment med rörelser och gester. Individuellt liksom i samarbete med andra ger eleven välgrundade förslag till koreografiska lösningar. Eleven anpassar sitt rörelsemönster i relation till recitation, musik och gruppens rörelsedynamik genom att föregripa rörelseförlopp med viss säkerhet så att gestik och förflyttning börjar och avslutas i tid.
Eleven slutför delar av arbetsprocesserna på egen hand och gör en genomarbetad förberedelse inför gemensamt arbete. Eleven ger välgrundade förslag på hur gestaltningstekniker kan användas.
Eleven orienterar sig i tid och rum med viss säkerhet och trygghet samt följer med i och leder på ett nyanserat sätt rörliga gruppformationer vid scenisk framställning. Dessutom gestaltar eleven med viss säkerhet gester och rörelsemönster med sammanhängande flöde och dynamik och med tillfredsställande resultat.
Eleven diskuterar utförligt arbetsprocesser och yrkesrollers huvudsakliga arbetsområden, funktioner och samverkan. Dessutom redogör eleven utförligt för etiska förhållningssätt samt för välgrundade resonemang om etiska hänsyn till andra medaktörer. I diskussioner och redogörelser använder eleven med viss säkerhet adekvata begrepp.
Betyget B
Elevens kunskaper bedöms sammantaget vara mellan A och C.
Betyget A
Eleven utför med säkerhet individuell gestaltning av samtliga ljudgester och tongester, med systematiska och personliga uttryck för respektive gesters rörelse, känsla och karaktär. Dessutom utför eleven med säkerhet gestaltning av tankemässig, känslomässig och viljemässig gestik och koreografi i rörliga formationer både individuellt och i samarbete med andra, samt förändrar sin gestaltning i proportion till ledsagande recitation och musik.
Eleven gestaltar med säkerhet lexikala språkliga och musikaliska skillnader genom att använda och utveckla gestaltningstekniker för dur och moll, harmoni och dissonans, liksom för takt, rytm, melodi och intervall samt för rim, versmått och assonans, dynamiska hållningar och koreografiska strukturer. Eleven utför egna kombinationer av flera ljudgester och tongester. Dessutom identifierar eleven och ger välgrundade och nyanserade förslag på förbättringar av lexikala gester och koreografiska formelement som andra använder.
Eleven omsätter instruktioner i motsvarande rörelser och gester och motiverar utförligt och nyanserat sina val med hänsyn till arbetsprocessens resultat. Dessutom gör eleven välgrundade och nyanserade jämförelser av språkliga ljudföljder och innebörder med hänsyn till konstnärliga uttryckssätt.
Eleven deltar i skapande arbetsprocesser med gott resultat. Detta gör eleven genom att formulera välgrundade och nyanserade iakttagelser med flera korrekta begrepp, ge välgrundade och nyanserade förslag på lösningar av problem samt genom att göra välgrundade och nyanserade jämförelser i gemensamma resonemang och experiment med rörelser och gester. Individuellt liksom i samarbete med andra ger eleven välgrundade och nyanserade förslag till koreografiska lösningar. Eleven anpassar sitt rörelsemönster i relation till recitation, musik och gruppens rörelsedynamik genom att föregripa rörelseförlopp med säkerhet så att gestik och förflyttning börjar och avslutas i tid.
Eleven slutför delar av arbetsprocesserna på egen hand och gör en genomarbetad förberedelse inför gemensamt arbete. Eleven ger välgrundade och nyanserade förslag på hur gestaltningstekniker kan användas.
Eleven orienterar sig i tid och rum med säkerhet och trygghet samt följer med i och leder på ett nyanserat sätt komplexa rörliga gruppformationer vid scenisk framställning. Dessutom gestaltar eleven med säkerhet gester och rörelsemönster med sammanhängande flöde och dynamik och med gott resultat.
Eleven diskuterar utförligt och nyanserat arbetsprocesser och yrkesrollers huvudsakliga arbetsområden, funktioner och samverkan. Dessutom redogör eleven utförligt och nyanserat för etiska förhållningssätt samt för välgrundade och nyanserade resonemang om etiska hänsyn till andra medaktörer. I diskussioner och redogörelser använder eleven med säkerhet adekvata begrepp.