Yrkestrafik - vux Nivå 1 (YRKS100VX)
Information
- Gå till ämne, Yrkestrafik - vux
- Poäng: 200
- Gäller från: 2025-07-01
- Senast ändrad: 2024-05-20
- Giltig till: Ej angivet
Om kursen
Undervisningen i ämnet yrkestrafik – vux på nivå 1 ska behandla följande centrala innehåll:
- Vägtransportverksamheter och olika logistiklösningar inom transportkedjan samt deras betydelse för samhället och samhällsutvecklingen.
- Olika typer av transportuppdrag inom olika vägtransportverksamheter samt de krav på säkerhet, kvalitet och noggrannhet som de olika uppdragen kräver.
- Olika typer av yrkesmässig trafik och deras tillståndskrav, utbildningar och ekonomiska villkor för gods- och persontransporter i yrkesmässig trafik.
- Förarkrav för certifikat och kompetensbevis som finns inom transportbranschens olika inriktningar.
- Olika typer av transportfordon och tillhörande utrustningar samt deras olika användningsområden, däribland lätta transportfordon, lastbilar och bussar.
- Olika typer av motorer och kraftöverföring, tekniska system och funktioner i fordon samt metoder för optimerad användning av dessa på ett säkert och miljövänligt sätt i olika trafikmiljöer och trafiksituationer, däribland olika typer av förarstödssystem, bromssystem och hjälpbromssystem.
- Metoder för genomförande av funktions- och säkerhetskontroll och enklare underhåll av olika typer av transportfordon och tillhörande utrustning samt vilka konsekvenser bristande kontroll och underhåll kan medföra.
- Arbets- och vilocykelns betydelse, regelverk som styr arbetstider och kör- och vilotider samt den dokumentation av dessa som krävs vid olika typer av yrkesmässiga vägtransporter.
- Faktorer för ett hållbart arbetsliv, däribland träning samt hälsosam och balanserad kost.
- Regler, föreskrifter och standarder som reglerar lastsäkring och olika typer av lastsäkringsutrustning samt de metoder som tillämpas för säker transport.
- Lagar och andra bestämmelser som reglerar fordonets last och vikt vid transporter på väg samt principer för lastviktsberäkningar med hänsyn till begränsningar för fordonet och vägnätets bärighet.
- Olika typer av gods som är förpackat i mindre mängder samt säkerhet och risker vid hantering och transport av gods, däribland farligt gods.
- Säker arbetsmiljö, ergonomiska arbetssätt och konsekvenser av brister i arbetsmiljön samt vikten av riskbedömning i samband med olika arbetsuppgifter i syfte att förhindra person- och egendomsskador.
- Regler för förare och fordon i trafiken och hur bristande regelefterlevnad påverkar trafikmiljö och säkerhet.
- Körning och manövrering av fordon på ett trafiksäkert, riskmedvetet och miljövänligt sätt i varierande trafikmiljöer, däribland vid olika väglag, siktförhållanden och trafikflöden.
- Reflektion över och värdering av det egna körbeteendet, däribland gällande trafiksäkerhet, riskmedvetenhet och handlingsberedskap.
- Genomförande av funktions- och säkerhetskontroll samt enklare underhåll av transportfordon och tillhörande utrustning.
- Rutiner vid brand, evakuering av fordon och första hjälpen samt för olycksrapportering.
- Förebyggande säkerhetsåtgärder utifrån situationens krav och metoder för hantering av överfall.
- Säkert, miljö- och kvalitetsmässigt arbete såväl självständigt som tillsammans med andra i enlighet med rutiner, lagar och andra bestämmelser inom området samt för att förhindra person- och egendomsskador.
- Planering av arbete i syfte att förebygga brand och olycksfall samt rutiner för åtgärder vid brand och första hjälpen till skadade vid olycksfall.
- Användning av begrepp och uttryck inom området samt yrkesmässig kommunikation med medarbetare och kunder i samband med transportuppdrag.