Ett annat sätt att se skolverkets uppgifter

Bageri- och konditorikunskap, BAEBAG5

Information

Läroplan

  • Namn: Vuxenutbildning, VU2013
  • Gäller från: 2023-07-02
  • Senast ändrad: 2023-11-09
  • Grundförfattning: 2012:101
  • Ändringsförfattning: 2022:14

Om kursen

Undervisningen i kursen ska behandla följande centrala innehåll:

  • Verksamheter och produkter inom bageri och konditori.
  • Råvaror och råvaruhantering samt råvarornas betydelse för slutprodukten.
  • Metoder, redskap och annan utrustning som används vid tillverkning av bröd, bakverk och konditorivaror.
  • Recept.
  • Tillverkning av bröd, bakverk och konditorivaror.
  • Hantering av den färdiga produkten, till exempel paketering, märkning och förvaring.
  • Rengöring, hygien och dagliga hygienrutiner, till exempel rengöring av maskiner och arbetsbord.
  • Ergonomi, arbetsmiljö och säkerhet.
  • Lagar och andra bestämmelser som gäller inom området, till exempel livsmedelslagen och EU-bestämmelser.

Betygskriterier

Betyget E

Eleven medverkar i att beskriva produkter, råvaror, metoder och utrustning inom konditori och bageri. Eleven medverkar också i att följa recept samt välja råvaror, metoder och utrustning. Eleven medverkar i att utföra arbetsmoment inom bageri- och konditoriverksamhet på ett hygieniskt, ergonomiskt samt säkert sätt.

Betyget D

Elevens kunskaper bedöms sammantaget vara mellan C och E.

Betyget C

Eleven beskriver ett enkelt sätt produkter, råvaror, metoder och utrustning inom konditori och bageri. Eleven följer också recept samt väljer råvaror, metoder och utrustning med viss säkerhet. Eleven utför med tillfredsställande resultat arbetsmoment inom bageri- och konditoriverksamhet på ett hygieniskt, ergonomiskt samt säkert sätt.

Betyget B

Elevens kunskaper bedöms sammantaget vara mellan A och C.

Betyget A

Eleven beskriver på ett utvecklat sätt produkter, råvaror, metoder och utrustning inom konditori och bageri. Eleven följer också recept samt väljer råvaror, metoder och utrustning med säkerhet. Eleven utför med gott resultat arbetsmoment inom bageri- och konditoriverksamhet på ett hygieniskt, ergonomiskt samt säkert sätt.

search