Bageri 1 (BAEBAG51)
Information
- Gå till ämne, Bageri- och konditorikunskap
- Poäng: 100
- Gäller från: 2023-07-02
- Senast ändrad: 2023-04-20
- Giltig till: Ej angivet
Om kursen
Undervisningen i kursen ska behandla följande centrala innehåll:
- Verksamheter och produkter inom bageri.
- Råvaror och råvaruhantering samt råvarornas betydelse för slutprodukten vid tillverkning av bröd och andra bakverk.
- Metoder, redskap och annan utrustning som används vid tillverkning av bröd och andra bakverk.
- Recept och att planera bakning.
- Jäsning och avbakning av bröd och andra bakverk.
- Tillverkning av matbröd med till exempel blötläggning, skållning och surdeg.
- Tillverkning av kaffebröd, till exempel kavlade degar, småbröd och fyllningar.
- Hantering av den färdiga produkten, till exempel paketering, märkning och förvaring.
- Hygien och dagliga hygienrutiner, till exempel rengöring av maskiner och arbetsbord.
- Ergonomi, arbetsmiljö och säkerhet.
- Lagar och andra bestämmelser som gäller inom området, till exempel livsmedelslagen och EU-bestämmelser.
Betygskriterier
Betyget E
Eleven medverkar i att beskriva produkter, råvaror, metoder och utrustning inom bageri. Eleven medverkar också i att följa recept samt välja råvaror, metoder och utrustning. Eleven medverkar i att utföra arbetsmoment inom bageriverksamhet på ett hygieniskt, ergonomiskt och säkert sätt.
Betyget D
Elevens kunskaper bedöms sammantaget vara mellan C och E.
Betyget C
Eleven beskriver på ett enkelt sätt produkter, råvaror, metoder och utrustning inom bageri. Eleven följer också recept samt väljer råvaror, metoder och utrustning med viss säkerhet. Eleven utför med tillfredsställande resultat arbetsmoment inom bageriverksamhet på ett hygieniskt, ergonomiskt och säkert sätt.
Betyget B
Elevens kunskaper bedöms sammantaget vara mellan A och C.
Betyget A
Eleven beskriver på ett utvecklat sätt produkter, råvaror, metoder och utrustning inom bageri. Eleven följer också recept samt väljer råvaror, metoder och utrustning med säkerhet. Eleven utför med gott resultat arbetsmoment inom bageriverksamhet på ett hygieniskt, ergonomiskt och säkert sätt.