Hela sveriges kurser och ämnen

Matupplevelser, MAUMAT5

Information

Läroplan

  • Namn: Vuxenutbildning, VU2013
  • Gäller från: 2023-07-02
  • Senast ändrad: 2023-11-09
  • Grundförfattning: 2012:101
  • Ändringsförfattning: 2022:14

Om kursen

Undervisningen i kursen ska behandla följande centrala innehåll:

  • Måltiden som helhetsupplevelse, till exempel hur råvaror, maträtter och dryck kan kombineras.
  • Måltider samt matupplevelser, traditioner och trender.
  • Sinnena samt sinnenas roll och betydelse för matupplevelsen.
  • Sensoriska metoder och tillämpningar.
  • Sammansättning av måltider utifrån sinnenas betydelse för matupplevelsen.

Betygskriterier

Betyget E

Eleven medverkar i att samtala om sinnena samt deras roll och betydelse för matupplevelsen. Eleven medverkar i att identifiera och beskriva olika sinnesintryck samt deras betydelse för matupplevelsen. Eleven medverkar också i att komponera och skapa måltider utifrån sinnenas upplevelser.

Betyget D

Elevens kunskaper bedöms sammantaget vara mellan C och E.

Betyget C

Eleven samtalar på ett enkelt sätt om sinnena samt deras roll och betydelse för matupplevelsen. Eleven identifierar med viss säkerhet och beskriver på ett enkelt sätt olika sinnesintryck samt deras betydelse för matupplevelsen. Eleven komponerar och skapar också med tillfredsställande resultat måltider utifrån sinnenas upplevelser.

Betyget B

Elevens kunskaper bedöms sammantaget vara mellan A och C.

Betyget A

Eleven samtalar på ett utvecklat sätt om sinnena samt deras roll och betydelse för matupplevelsen. Eleven identifierar med säkerhet och beskriver på ett utvecklat sätt olika sinnesintryck samt deras betydelse för matupplevelsen. Eleven komponerar och skapar också med gott resultat måltider utifrån sinnenas upplevelser.