Ett annat sätt att se skolverkets uppgifter

Mat och dryck i kombination (MACMAT0)

Information

Läroplan

  • Namn: Gymnasieskolan, GY2011
  • Gäller från: 2023-07-01
  • Senast ändrad: 2023-10-06
  • Grundförfattning: 2011:144
  • Ändringsförfattning: 2022:423

Om kursen

Undervisningen i kursen ska behandla följande centrala innehåll:

  • Traditionella och moderna kök samt mat- och dryckeskombinationer.
  • Trender, till exempel crossover-kök samt historiska mat- och dryckeskombinationer.
  • Grundsmakerna. Hur man skapar smakkombinationer.
  • Måltiden som helhetsupplevelse, till exempel hur råvaror, maträtter och dryck kan kombineras.
  • Sinnenas betydelse vid mat- och dryckesprovningar.
  • Sensoriska provningsmetoder för mat och dryck.
  • Tematiska måltider.
  • Dukning, färg, form och dekoration.
  • Planering, tillredning, uppdukning och servering i syfte att i praktiken pröva olika smakkombinationer, samt skapande av en helhetsupplevelse.
  • Kommunikationens och samverkans betydelse för intern service.

Betygskriterier

Betyget E

Eleven beskriver översiktligt olika traditionella och moderna maträtter och dryckesalternativ. Dessutom beskriver eleven översiktligt måltiden ur ett historiskt och nutida perspektiv.

Eleven komponerar med viss säkerhet måltider där mat och dryck samverkar utifrån traditioner och trender, olika kulturer och livsstilar samt speciella tillfällen. I arbetet använder eleven med viss säkerhet olika sensoriska provningsmetoder. Eleven motiverar översiktligt sin komposition dels utifrån sinnenas upplevelser, dels utifrån tradition och trend. Dessutom skapar eleven med viss säkerhet enkla måltider och menyer för olika teman. När arbetsuppgiften är utförd utvärderar eleven sitt arbete och resultat med enkla omdömen.

I arbetet samarbetar och kommunicerar eleven med viss säkerhet samt anpassar med viss säkerhet sitt språk efter situationen.

Betyget D

Elevens kunskaper bedöms sammantaget vara mellan C och E.

Betyget C

Eleven beskriver utförligt olika traditionella och moderna maträtter och dryckesalternativ. Dessutom beskriver eleven utförligt måltiden ur ett historiskt och nutida perspektiv.

Eleven komponerar med viss säkerhet måltider där mat och dryck samverkar utifrån traditioner och trender, olika kulturer och livsstilar samt speciella tillfällen. I arbetet använder eleven med viss säkerhet olika sensoriska provningsmetoder. Eleven motiverar utförligt sin komposition dels utifrån sinnenas upplevelser, dels utifrån tradition och trend. Dessutom skapar eleven med viss säkerhet måltider och menyer för olika teman. När arbetsuppgiften är utförd utvärderar eleven sitt arbete och resultat med nyanserade omdömen.

I arbetet samarbetar och kommunicerar eleven med viss säkerhet samt anpassar med viss säkerhet sitt språk efter situationen.

Betyget B

Elevens kunskaper bedöms sammantaget vara mellan A och C.

Betyget A

Eleven beskriver utförligt och nyanserat olika traditionella och moderna maträtter och dryckesalternativ. Dessutom beskriver eleven utförligt och nyanserat måltiden ur ett historiskt och nutida perspektiv.

Eleven komponerar med säkerhet måltider där mat och dryck samverkar utifrån traditioner och trender, olika kulturer och livsstilar samt speciella tillfällen. I arbetet använder eleven med säkerhet olika sensoriska provningsmetoder. Eleven motiverar utförligt och nyanserat sin komposition dels utifrån sinnenas upplevelser, dels utifrån tradition och trend. Dessutom skapar eleven med säkerhet måltider och menyer för olika teman. När arbetsuppgiften är utförd utvärderar eleven sitt arbete och resultat med nyanserade omdömen samt ger förslag på hur arbetet och kompositionerna kan förbättras.

I arbetet samarbetar och kommunicerar eleven med säkerhet samt anpassar med säkerhet sitt språk efter situationen.

Program där kursen förekommer

search