Matlagning Nivå 1 (MATG1000X)
Information
- Gå till ämne, Matlagning
- Poäng: 100
- Gäller från: 2025-07-01
- Senast ändrad: 2024-02-06
- Giltig till: Ej angivet
Läroplan
- Namn: Gymnasieskolan, GY25
- Gäller från: 2025-07-01
- Senast ändrad: Ej angivet
- Grundförfattning: Ej angivet
- Ändringsförfattning: Ej angivet
Om nivån i ämnet
Undervisningen i ämnet matlagning på nivå 1 ska behandla följande centrala innehåll:
- Planering och organisering av arbetet, däribland att ta fram, skära upp, markera och organisera råvaror efter recept och instruktioner.
- Samband mellan svinn och ekonomi.
- Skattning av vikt och volym.
- Grundläggande matlagningsmetoder, däribland stekning, kokning, pochering, ångkokning, bryning, sautering, halstring, ugnsstekning, grillning och fritering.
- Olika skärtekniker.
- Kökets redskap och maskiner samt annan utrustning. Hur de används och hanteras på ett säkert sätt.
- Tillagning av enklare maträtter, däribland soppor, äggrätter och kötträtter.
- Olika grundsåser.
- Vanligt förekommande allergi- och specialkost.
- Enklare vegetarisk och vegansk kost.
- Lagar och andra bestämmelser inom området, däribland arbetsmiljölagen och livsmedelslagstiftning med tonvikt på hygien och hygienrutiner.
- Säkerhet och ergonomi i arbetet.
- Hållbarhets- och miljömärkningar.
- Grundläggande fackspråk.
- Samarbete, kommunikation och bemötande i kök.
Program där kursen förekommer
Namn | Kod | Version | Kurstyp |
---|---|---|---|
Naturbruksprogrammet | NB25 | 1 | Programfördjupningskurser |
Restaurang- och livsmedelsprogrammet | RL25 | 1 | Inriktningar, Programfördjupningskurser |
Visar träffar 1 - 2 |