Ett annat sätt att se skolverkets uppgifter

Måltid och bransch Nivå 1 (MALD1N0)

Information

Läroplan

  • Namn: Gymnasieskolan, GY25
  • Gäller från: 2025-07-01
  • Senast ändrad: Ej angivet
  • Grundförfattning: Ej angivet
  • Ändringsförfattning: Ej angivet

Om nivån i ämnet

Undervisningen i ämnet måltid och bransch på nivå 1 ska behandla följande centrala innehåll:

Restaurang- och bageribranschernas olika verksamheter

  • Introduktion till restaurang- och bageribranschernas olika former av utbud.
  • Olika yrkesroller, tjänster och produkter.

Arbete i kök

  • Hantering av vanliga redskap, maskiner och verktyg som används inom matlagning.
  • Den egna arbetsplatsen, ergonomi och den personliga hygienen.
  • Matlagning enligt enkla recept. Vägning och mätning.
  • Metoder, produkter och tekniker inom varmkök och kallkök.
  • Ord, begrepp och symboler för att kommunicera i och om matlagningsarbetet.

Arbete i bageri och konditori

  • Hantering av vanliga redskap, maskiner och verktyg som används inom bageri och konditori.
  • Den egna arbetsplatsen, ergonomi och den personliga hygienen.
  • Bakning enligt enkla recept. Vägning och mätning.
  • Metoder, produkter och tekniker inom bageri och konditori.
  • Ord, begrepp och symboler för att kommunicera i och om bageri- och konditoriarbetet.

Bemötande av kunder och gäster

  • Bemötande, språk och kommunikation i enklare servicesituationer.
  • Ergonomi och den personliga hygienen vid servering och annat matsalsarbete.
  • Uppdukning, serveringsmetoder och bärtekniker.
  • Ord och begrepp för att kommunicera i och om arbetet och samt i de servicesituationer som förekommer.

Livsmedel, näringslära och hygien

  • Identifiering, hantering och förvaring av olika råvaror, livsmedel och produkter.
  • Tolkning av innehållsdeklarationer och märkningar.
  • Människans energi- och näringsbehov.
  • Bakterier, svampar, virus och andra mikroorganismer som påverkar livsmedel.

Program där kursen förekommer

search