Matlagning Nivå 2 (MATA2N0)
Information
- Gå till ämne, Matlagning
- Poäng: 100
- Gäller från: 2025-07-01
- Senast ändrad: 2024-03-26
- Giltig till: Ej angivet
Läroplan
- Namn: Gymnasieskolan, GY25
- Gäller från: 2025-07-01
- Senast ändrad: Ej angivet
- Grundförfattning: Ej angivet
- Ändringsförfattning: Ej angivet
Om nivån i ämnet
Undervisningen i ämnet matlagning på nivå 2 ska behandla följande centrala innehåll:
- Rationella matlagningsmetoder och tekniker inom restaurang och storkök. Val och anpassning av metoder och tekniker utifrån situationens förutsättningar, till exempel logistik vid flera portioner.
- Samband mellan den egna arbetsuppgiften och det kollegorna gör.
- Förädling och process av råvaror. Processer som påverkar smakupplevelsen, samt hållbarhetstid och näringsinnehåll.
- Anpassning och omräkning av recept. Skattning av omräkningens rimlighet avseende volym och vikt.
- Arbetsplatsens hygien- och städrutiner.
- Användning av ord och uttryck i köket i kommunikationen med arbetskamrater.
- Vanligt förekommande redskap och utrustning som används inom restaurang och storkök. Vad de används till och hur de vårdas.
- Anpassad användning av produkter utifrån allergener, anpassad kost och kostval.
- Ergonomiskt och säkert arbetssätt.
Program där kursen förekommer
Namn | Kod | Version | Kurstyp |
---|---|---|---|
Programmet för hotell, restaurang och bageri | HR25 | 1 | Programfördjupningskurser |
Visar träffar 1 - 1 |