Ett annat sätt att se skolverkets uppgifter

Måltid och bransch (MALD)

Information

  • Ämneskategori: Yrkesämnen
  • Gäller från: 2025-07-01
  • Senast ändrad: 2024-03-26
  • Giltig till: Ej angivet

Läroplan

  • Namn: Gymnasieskolan, GY25
  • Gäller från: 2025-07-01
  • Senast ändrad: Ej angivet
  • Grundförfattning: Ej angivet
  • Ändringsförfattning: Ej angivet

Om ämnet

Ämnet måltid och bransch behandlar restaurang- och bageribranschernas olika verksamheter samt ger en orientering om branschernas olika yrkesområden och arbetsmiljöer. Ämnet behandlar verksamheternas utformning, deras produkter och tjänster samt de arbetsuppgifter som kan ingå i branschernas yrken.

Undervisningen i ämnet måltid och bransch ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper om restaurang- och bageribranscherna samt förståelse av restaurang- och bageribranschernas olika verksamheter och villkor. Genom undervisningen ska eleverna ges möjlighet att utveckla förmåga att utföra enklare arbetsuppgifter inom restaurang, bageri och konditori. Undervisningen ska också ge eleverna möjlighet att utveckla förståelse av hur branscherna samverkar och vad det innebär att arbeta inom dem. Dessutom ska undervisningen leda till att eleverna utvecklar förståelse av lagar och andra bestämmelser som gäller för respektive yrkesområde samt av hur arbetet kan utföras på ett säkert och ergonomiskt sätt.

Eleverna ska i undervisningen ges möjlighet att förstå måltiden som en helhet med alla ingående delar, till exempel mat, dryck, bröd, bakverk, servering och service. Dessutom ska eleverna ges möjlighet att utveckla förmåga att utföra hantverksmässiga arbetsuppgifter inom bageri, konditori, kök och matsal. Eleverna ska i undervisningen ges möjlighet att utveckla förmåga att bemöta kunder och gäster samt att tillgodose deras individuella önskemål på ett serviceinriktat sätt. Undervisningen ska leda till att eleverna utvecklar kunskaper om näringslära, hygien och livsmedel.

Undervisningen ska ge eleverna möjlighet att samarbeta med andra. Dessutom ska undervisningen stimulera elevernas nyfikenhet, kreativitet och initiativförmåga. I undervisningen ska eleverna ges möjligheter att diskutera och resonera om arbetet inom restaurang, bageri och konditori samt om etik och hållbarhet i branscherna. Fältstudier, praktiskt arbete samt ett undersökande och problemlösande arbetssätt ska ingå i undervisningen.

Undervisningen i ämnet måltid och bransch ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:
  • Kunskaper om restaurang- och bageribranscherna.
  • Förmåga att utföra enklare arbetsuppgifter i kök.
  • Förmåga att utföra enklare arbetsuppgifter inom bageri och konditori.
  • Förmåga att bemöta gäster i olika servicesituationer.
  • Kunskaper om livsmedel, näringslära och hygien.

Nivåer i ämnet måltid och bransch

  • Nivå 1, 200 poäng.
  • Nivå 2, 200 poäng, som bygger på nivå 1.
  • Nivå 3, 100 poäng, som bygger på nivå 2.

Nivåer i ämnet

search