Matlagningskunskap (MAG)
Information
- Ämneskategori: Yrkesämnen
- Gäller från: 2023-07-02
- Senast ändrad: 2023-04-21
- Giltig till: Ej angivet
Läroplan
- Namn: Läroplan för anpassade gymnasieskolan, LGYAN2013
- Gäller från: 2023-07-02
- Senast ändrad: 2023-04-28
- Grundförfattning: 2013:148
- Ändringsförfattning: Ej angivet
Om ämnet
Ämnet matlagningskunskap behandlar tillagning av olika maträtter. Ämnet handlar om råvaror, matlagningsmetoder och utrustning som används vid tillagning av mat. I ämnet ingår näringslära samt hygien och säker livsmedelshantering.
Undervisningen i ämnet matlagningskunskap ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper om råvaror och matlagningsmetoder samt förmåga att tillaga olika maträtter. Genom undervisningen ska eleverna ges möjlighet att utveckla förmåga att välja samt använda råvaror utifrån kvalitet och näringsinnehåll. Eleverna ska ges möjlighet att utveckla kunskaper om olika matlagningsmetoder. Undervisningen ska bidra till att eleverna utvecklar förmåga att använda och sköta redskap, maskiner samt annan utrustning. I undervisningen ska eleverna också ges möjlighet att utveckla förståelse för maträttens estetiska utformning. Undervisningen ska leda till att eleverna utvecklar förmåga att välja råvara, metod och utrustning för att tillaga välsmakande, näringsriktiga samt estetiskt tilltalande maträtter.
Vidare ska undervisningen ge eleverna möjlighet att utveckla kunskaper om livsmedelshygien och säker livsmedelshantering. Undervisningen ska också bidra till att eleverna utvecklar kunskaper om lagar och andra bestämmelser som gäller för yrkesområdet. Undervisningen ska leda till att eleverna utvecklar förmåga att arbeta på ett hygieniskt, ergonomiskt och säkert sätt i samband med matlagning.
Praktiskt arbete samt ett undersökande och problemlösande arbetssätt ska ingå i undervisningen. I undervisningen ska eleverna ges möjlighet att reflektera över och samtala om arbetsprocess samt resultat av genomfört arbete.
Undervisningen i ämnet matlagningskunskap ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:
- Kunskaper om råvaror och matlagningsmetoder.
- Förmåga att välja råvaror, metoder och utrustning vid tillagning av maträtter.
- Förmåga att utföra arbetsuppgifter inom matlagning på ett hygieniskt och säkert sätt.
Kurser i ämnet
Namn | Kod | Poäng |
---|---|---|
Matlagning 1 | MAGMAT51 | 100 |
Matlagning 2 | MAGMAT52 | 100 |
Matlagning 3 | MAGMAT53 | 100 |
Visar träffar 1 - 3 |