Brödbaserade caféluncher (BROD)
Information
- Ämneskategori: Yrkesämnen
- Gäller från: 2025-07-01
- Senast ändrad: 2024-01-08
- Giltig till: Ej angivet
Läroplan
- Namn: Gymnasieskolan, GY25
- Gäller från: 2025-07-01
- Senast ändrad: Ej angivet
- Grundförfattning: Ej angivet
- Ändringsförfattning: Ej angivet
Om ämnet
Ämnet brödbaserade caféluncher behandlar hantverksmässiga metoder för att framställa olika typer av lunchrätter med brödet i fokus. Hur råvaror och andra produkter kan användas, kombineras och beredas till lunchrätter ingår i ämnet.
Undervisningen i ämnet brödbaserade caféluncher ska syfta till att eleverna utvecklar förmåga att yrkesmässigt tillverka brödbaserade lunchrätter. Undervisningen ska ge eleverna möjlighet att utveckla förmåga att planera, organisera och utföra arbetet. I undervisningen ska eleverna ges möjlighet att utveckla förmåga att följa recept, välja och hantera råvaror samt utveckla kunskaper om hur kvaliteten på olika råvaror påverkar slutprodukten. Undervisningen ska också bidra till att eleverna utvecklar förmåga att skapa estetiskt och sensoriskt tilltalande produkter.
Eleverna ska ges möjlighet att utveckla förmåga att bemöta kunders och gästers önskemål och behov på ett serviceinriktat sätt. Undervisningen ska även ge eleverna möjlighet att utveckla kunskaper om olika typer av cafélunchers historia och traditioner.
Undervisningen ska stimulera elevernas nyfikenhet och lust att lära, till exempel genom diskussioner och resonemang om arbetet och frågor om etik och hållbarhet. Dessutom ska undervisningen bidra till att eleverna utvecklar kreativitet och problemlösningsförmåga samt förmåga att organisera, planera och utföra sina uppgifter både individuellt och i samarbete med andra.
Undervisningen i ämnet brödbaserade caféluncher ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:
- Förmåga att planera och organisera tillverkning av brödbaserade caféluncher.
- Förmåga att tillverka brödbaserade caféluncher.
- Förmåga att samarbeta och att hantera olika servicesituationer.
Nivåer i ämnet brödbaserade caféluncher
- Nivå 1, 100 poäng, som bygger på nivå 2 i ämnet bageri.