Bageri och konditori (BAGR)
Information
- Ämneskategori: Yrkesämnen
- Gäller från: 2025-07-01
- Senast ändrad: 2024-03-26
- Giltig till: Ej angivet
Läroplan
- Namn: Gymnasieskolan, GY25
- Gäller från: 2025-07-01
- Senast ändrad: Ej angivet
- Grundförfattning: Ej angivet
- Ändringsförfattning: Ej angivet
Om ämnet
Ämnet bageri och konditori förbereder elever för arbete med tillverkning av bröd och konditorivaror. Ämnet behandlar råvaror, utrustning samt metoder och tekniker som används inom konditori och bageri. I ämnet behandlas även bestämmelser om livsmedelshygien samt arbetsmiljö inom området.
Undervisningen i ämnet bageri och konditori ska syfta till att eleverna utvecklar förmåga att yrkesmässigt tillverka bröd och konditorivaror. Undervisningen ska leda till att eleverna utvecklar förmåga att tillverka bröd och konditorivaror på ett hygieniskt, säkert och ergonomiskt sätt enligt de lagar och andra bestämmelser som gäller för yrkesområdet. Genom undervisningen ska eleverna ges möjlighet att utveckla förmåga att följa recept, använda metoder och tekniker inom konditori och bageri samt att välja och använda redskap och annan utrustning som används inom området. Eleverna ska också ges möjlighet att utveckla kunskaper om råvaror och förmåga att hantera dessa samt kunskaper om andra faktorer som påverkar slutprodukten. Undervisningen ska bidra till att eleverna utvecklar förståelse av hur arbetet kan planeras och organiseras.
Undervisningen ska stimulera elevernas kreativitet och problemlösningsförmåga samt intresse för skapande av estetiskt och sensoriskt tilltalande bageri- och konditoriprodukter.
Undervisningen ska ge eleverna de kunskaper som behövs för att utföra arbetsuppgifter såväl individuellt som i samarbete med andra. I undervisningen ska eleverna ges möjligheter att utveckla sin nyfikenhet och lust att lära genom att till exempel diskutera om och reflektera över upplevelser och erfarenheter av arbetet. Det kan till exempel gälla frågor om hållbarhet och etik inom yrkesområdet.
Undervisningen i ämnet bageri och konditori ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:
- Kunskaper om arbete inom bageri och konditori.
- Förmåga att utföra arbetsuppgifter inom bageri och konditori.
Nivåer i ämnet bageri och konditori
- Nivå 1, 100 poäng.
- Nivå 2, 100 poäng, som bygger på nivå 1.
- Nivå 3, 200 poäng, som bygger på nivå 2.
Nivåer i ämnet
Namn | Kod | Poäng |
---|---|---|
Bageri och konditori Nivå 1 | BAGR1N0 | 100 |
Bageri och konditori Nivå 2 | BAGR2N0 | 100 |
Bageri och konditori Nivå 3 | BAGR3N0 | 200 |
Visar träffar 1 - 3 |